top of page

ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΙΑΣΗ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

DA 4.png
ΠΑΙΔΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Παιδορθοπαιδικος χαλανδρι ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ 4.pn
  • Καταγματολογία

  • Τραυματισμοί μυών,τενόντων

  • Οστεοχονδρίτιδες

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

* Τα Κατάγματα των οστών είναι συχνά και μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε οστό. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ένα άτομο θα υποστεί περίπου δύο κατάγματα, σε όλη την ζωή του.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι περίπου τα μισά από τα αγόρια και το ένα τέταρτο των κοριτσιών θα υποστούν τουλάχιστον ένα κάταγμα στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και τα κατάγματα αποτελούν την τέταρτη συχνότερη αιτία τραυματισμού στα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών.

-Στα  παιδιά τα συχνότερα κατάγματα είναι: το κάταγμα “χλωρού κλαδιού” (“greenstick fracture”) το “λυγισμένο και στριμμένο κάταγμα” (“buckle fracture”), το σπειροειδές  κάταγμα, το κάταγμα της αυξητικής πλάκας.

* H μεγάλη διάδοση του αθλητισμού μεταξύ των παιδιών και των εφήβων και η συνεχής αύξηση των αθλουμένων σε όλο και μικρότερες ηλικίες φαίνεται ότι αυξάνουν τον αριθμό των νεαρών αθλητών που εμφανίζονται με προβλήματα Οστεοχονδρίτιδων!

-Έχουν καταμετρηθεί σε αθλούμενα παιδιά και εφήβους δεκαοκτώ διαφορετικοί τύποι οστεοχονδρίτιδων με συχνότερες την Osgood- Schlatter, την Sever, τη σχαλιδωτική οστεοχονδρίτιδα των μηριαίων κονδύλων, διάφορες μορφές οστεοχονδρίτιδας της επιγονατίδας και τη νόσο του Scheurmann.

-H συχνότητα εμφάνισης  οστεοχονδρίτιδων σε αθλητές παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μεγαλύτερη στα αγόρια μέχρι αναλογίας 2/116, αν και πολλοί συγγραφείς δεν αναφέρουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. H διαφορά φαίνεται να μειώνεται όσο οι αθλούμενοι πλησιάζουν στην οστική ενηλικίωση, δεν εξαρτάται δε από το φύλο, ούτε πρέπει να αποδίδεται σε αυτό, αλλά στο είδος του αθλήματος και την ένταση της ασχολίας με αυτό.

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
X-Ray Results
  • Σκολίωση

  • Κύφωση

  • Λόρδωση

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

  • Η Σκολίωση είναι η τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που είτε παρουσιάζεται ιδιοπαθώς και εξελίσσεται κατά την σκελετική ανάπτυξη του παιδιού με διάφορες μορφές, είτε είναι δευτεροπαθής, μετά από κάποια βλάβη σπονδύλου που οδηγεί σε παραμόρφωση της αρχιτεκτονικής.

  • ​Μία από τις συνηθέστερες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης στους εφήβους είναι η Κύφωση. Η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει κάποια φυσιολογικά κυρτώματα, την λόρδωση στον αυχένα, την φυσιολογική κύφωση στον θώρακα και την λόρδωση στην μέση.  Υπερκύφωση ή Κύφωση ονομάζεται η επίταση της καμπύλης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία δημιουργεί χαρακτηριστική παραμόρφωση.

  • Η Λόρδωση είναι η υπερβολική ανάπτυξη του οσφυϊκού κυρτώματος της σπονδυλικής στήλης. Πήρε την ονομασία της από τη στάση που συνήθιζαν να παίρνουν οι Λόρδοι. Οπτικά μπορεί κανείς να παρατηρήσει μετατόπιση λεκάνης και αύξηση του κυρτώματος στην οσφυϊκή μοίρα.

ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΡΑΙΒΟΙΠΠΟΠΟΔΙΑ.png
Π3.png
  • Ραιβοϊππποδία-Clubfoot  (Μέθοδος Ponseti)

  • Πλατυποδία

  • Βλαισοποδία

ΔΙΟΡΘΩΣΗ

* Η ιδιοπαθής ή συγγενής Ραιβοϊπποποδία

αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη παραμόρφωση του ποδιού στα νεογέννητα.

-Το πόδι του μωρού είναι γυρισμένο προς τα μέσα και κάτω. Η συχνότητα της ραιβοïπποποδίας υπολογίζεται σε 1 στις 500-1000 γεννήσεις, είναι συχνότερη στα αγόρια, και αφορά και τα δυο πόδια στο 40% των περιπτώσεων.

-Τα αίτια δεν είναι γνωστά αλλά πιθανότατα είναι γενετικής φύσης.

-Η ραιβοϊπποποδία μπορεί να είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο άλλο νόσημα αλλά μπορεί να εμφανίζεται στα πλαίσια συνδρόμων όπως η αρθρογρύπωση ή το σύνδρομο Larsen.

-Η πάθηση μπορεί σήμερα να διαγνωστεί από την 18-20 εβδομάδα της κύησης κατά την διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος. Αυτό δίνει την δυνατότητα στους νέους γονείς να ενημερωθούν για την πάθηση από Παιδορθοπαιδικό Ιατρό πριν την γέννηση του μωρού τους και να αποφασίσουν το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί μετά την γέννηση.

-Η κλασσική και παλαιά αντιμετώπιση της ραιβοϊπποποδίας ήταν χειρουργική με εκτεταμένες χειρουργικές τομές που άφηναν μεγάλες ουλές και ένα πόδι που στην παιδική ηλικία και την ενήλικο ήταν δύσκαμπτο.

-Η μέθοδος εκλογής σήμερα για την αντιμετώπιση της ραιβοïπποποδίας είναι η Μέθοδος Ponseti.

* Πλατυποδία είναι μία ανατομική παραλλαγή του σκελετού μας κατά την οποία η ποδική καμάρα του ποδιού μας  είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό και αποπεπλατυσμένη.

* Βλαισοπλατυποδία (Βλαισοποδία)

 είναι η ίδια κατάσταση σε συνδυασμό με έξω παρεκτόπιση της πτέρνας. Πολλές φορές οι δύο παραπάνω καταστάσεις συνδυάζονται.

-Όλα τα παιδιά γεννιούνται πλατύποδα, η ποδική καμάρα, τα οστά, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες που την στηρίζουν αναπτύσ-σονται σταδιακά μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών. Συνεπώς μέχρι την ηλικία αυτή δεν χρειάζεται κανενός είδους θεραπεία αφού η καμάρα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, εκτός αν η πλατυποδία ή βλαισοπλα-τυποδία είναι μέρος μίας γενικότερης πάθησης!

=> Μετά την ηλικία των 4 ετών εφόσον το παιδί παρουσιάζει πλατυποδία καλό είναι να εξετάζεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πλατυποδία είναι ασυμπτωματική. Εάν όμως παραπονείται θα πρέπει να εξετασθεί από ειδικό Παιδορθοπαιδικό ώστε να  διαπιστωθούν ή να αποκλειστούν κάποιες οστικές ή συνδεσμικές ανωμαλίες που μπορεί να συνυπάρχουν π.χ. κάθετη θέση του αστραγάλου η συνοστεώσεις (όπως πτέρνα με αστράγαλο). Εάν διαπιστωθούν τέτοιες καταστάσεις αυτές θα πρέπει να αποκατασταθούν συνήθως χειρουργικά!

**Η διάγνωση εκτός από την κλινική εξέταση  μπορεί να χρειαστεί 3D Πελματογράφημα κατά την οποία το παιδί στέφεται και κατόπιν βαδίζει σε ένα δυναμοδάπεδο με αισθητήρες πίεσης και αναλύεται ο τρόπος βάδισής του. Άλλες εξετάσεις είναι ακτινογραφίες των ποδιών σε ειδικές λήψεις που θα πρέπει να γίνονται με το παιδί σε όρθια θέση.

-Τα παιδιά  πολλές φορές θα βοηθηθούν από Ορθωτικά Πέλματα τα οποία κατασκευάζονται με ειδικά software στον υπολογιστή και με την βοήθεια πελματογράφου, τα οποία είναι εξατομικευμένα για την ανατομική παραλλαγή του κάθε ποδιού ώστε να υποστηρίζουν και να ανυψώνουν την ποδική καμάρα και να κρατούν μια άρθωση που λέγεται υπαστραγαλική σε  ουδέτερη θέση.

-Ένα σωστά κατασκευασμένο πέλμα εξατομικευμένο, το οποίο μπαίνει μέσα στο υπόδημα εξαλείφει την ανάγκη χρήσης ειδικά κατασκευασμένων υποδημάτων που κατά κόρο χρησιμοποιούνται...!

ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:

Δευτέρα & Πέμπτη ΠΡΩΙ 9.00 πμ - 12.30 μμ

Δευτέρα έως και Παρασκευή ΑΠΟΓΕΥΜΑ 17.30 μμ - 20.30 μμ

Τηλ. Ιατρείο: 210-68.11.116

Τηλ. Κινητό: 6944-866.706

S2.jpg

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ 3D

(Στατική & Κινητική Ανάλυση)

Τι είναι ο Πελματογράφος:

-Ο πελματογράφος είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα, με χιλιάδες αισθητήρες καταγραφής των πιέσεων του πέλματος, τόσο στη στάση όσο και στη βάδιση, προσφέροντας αντικειμενικά και όχι εμπειρικά δεδομένα.

-Ο Πελματογράφος συνδέεται στον υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα (software) αναλύει τα δεδομένα σχετικά με την φόρτιση, το κέντρο βάρους, τις φάσεις στήριξης και αιώρησης κατά τη βάδιση.

-Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την παθο-εμβιομηχανική και τις παθήσεις του ποδιού και όλα αυτά να αποτυπωθούν στο Πελματογράφημα.

Τι δείχνει το Πελματογράφημα:

Το πελματογράφημα χωρίζεται σε δυο φάσεις:​

  • Στατικό πελματογράφημα
    Επεξεργάζεται την κατανομή, την εντόπιση και τον μέσο όρο της μηχανικής πίεσης που κατανέμεται στα κάτω άκρα. Μετράει τις αποστάσεις, τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης και αναλύει την σταθερότητα του εξεταζόμενου στην όρθια θέση. Ο εξεταζόμενος στέκεται πάνω στον πελματογράφο ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσματα της κατανομής των πιέσεων κατά την διάρκεια της στάσης.  ​

  • Δυναμικό πελματογράφημα
    Αναλύει τις διάφορες φάσεις του βηματισμού, το γράφημα της φόρτισης, τη μέγιστη πίεση, το χρόνο επαφής και κάθετης συνιστώσας του σωματικού βάρους. Μετράει την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων και συγκρίνει βήματα από στατική και δυναμική μέτρηση δίνοντας την δυνατότητα της ανάλυσης μεταξύ δυο ποδιών. Ο εξεταζόμενος βαδίζει πάνω στην ειδική πλατφόρμα με κανονική φορά και ταχύτητα ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσματα της κατανομής των πιέσεων κατά την διάρκεια της βάδισης.

imagesGPE.jpg

ΟΡΘΩΤΙΚΑ ΠΕΛΜΑΤΑ

(Customade από EVA memory foam)

Με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα του πελματογράφου, την ανάλυση αυτών των δεδομένων και την κλινική εξέταση,
η συνεργαζόμενη εταιρία θα κατασκευάσει το κατάλληλο πέλμα για το παιδί:

  • Εξατομικευμένο πέλμα, παρέχοντας ιδανική υποστήριξη και ισομερή κατανομή του βάρους.

  • Πολύ ελαφρύ πολυμερές υλικό EVA (CE ECU).

  • Πέλματα για όλους τους τύπους παπουτσιών.

  • Πέλματα αεριζόμενα και επενδυμένα με αντιμυκητιακό υλικό.

  • Πέλματα που έχουν δημιουργηθεί ζώνες ανακούφισης ή στήριξης ανάλογα με την κατανομή των πιέσεων στο πόδι.

Ενδείξεις για διεξαγωγή Πελματογραφήματος και κατασκευή Πελμάτων αποτελούν:

  • Πλατυποδία - Βλαισοπτερνία - Βλαισοποδία - Ραιβοποδία

  • Κοιλοποδία - Σφυροδακτυλία - Γαμψοδακτυλία

  • Επώδυνη πτέρνα (Άκανθα, Πελματαία Απονευρωσίτιδα, v. Sever κλπ)

  • Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (Hallux Valgus,  "Κότσι")

  • Συχνά διαστρέμματα (πχ. Επικουρικό Σκαφοειδές, ανεπάρκεια συνδεσμική της Ποδοκνημικής)

  • Πρόσθια Μεταταρσαλγία

  • Τύλοι  ("κάλοι") στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού

  • Αληθής Ανισοσκελία

  • Σκολίωση

  • Επίμονος χαμηλή Οσφυαλγία (μηχανικού τύπου)

  • Τενοντίτιδα του Αχιλλείου

  • Οστεοχονδρίτιδες άκρου ποδός και γόνατος

  • Παραμόρφωση είτε από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είτε από άλλη ρευματική πάθηση.

Επισκεφθείτε μας...

 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:   Δευτέρα έως Παρασκευή 17:30 μ.μ. - 20:30 μ.μ
 

ΠΡΩΙΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:   Δευτέρα & Πέμπτη 09:00 π.μ. - 12:30 μ.μ. 

 


Κατ' οίκον Επισκέψεις όλο το 24/ωρο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Αγίου Γεωργίου 19 & Αριστοτέλους
(Πλατεία Δούρου) Χαλάνδρι, ΤΚ152 34
Ν. Αττικής

Your details were sent successfully!

τηλ.: 210-68.11.116

κιν.: 6944-866.706

©2018 by Paidorthocenter. Proudly created with Wix.com

Αγίου Γεωργίου 19 & Αριστοτέλους,   ΧΑΛΑΝΔΡΙ (Πλατεία Δούρου)

ΤΗΛ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ: 210-68.11.116  &  ΚΙΝ. 6944-866.706

bottom of page